3 Ocak 2010 Pazar

Vicdani Red İnsan Hakkıdır!





Enver AYDEMİR dini inançlarına aykırı olduğu gerekçesiyle zorunlu askerlik yapmayı reddetmiş, bunun sonucunda da geçtiğimiz günlerde askeri mercilerle tutuklanarak Maltepe Askeri Cezaevi'ne konulmuştu.

Enver Aydemir burada günlerce sorgulandıktan sonra Eskişehir Askeri Cezaevine gönderilmiştir.
Mazlumder avukatları Eskişehir askeri cezaevinde Enver Aydemir’i ziyaret etmiştir.

Enver Aydemir firardan dolayı gıyabi tevkif kararı verilerek tutuklanmış, Maltepe askeri cezaevinde cezaevi gardiyanları tarafından küfür, ardından da fiziki şiddete uğramış, daha sonra askeri elbiseleri giymeyi reddettiği için astsubay tarafından tartaklanmış, tıraş olmayı reddettiği içinde önce tartaklanmış ardından da zorla tıraş edilmiştir.

Enver Aydemir, Cezaevi Müdürü Albay’ın, kendisine önce nasihatte bulunduğunu ardından da şiddet uyguladığını, Maltepe Askeri Cezaevinde falakaya yatırıldığını er ve erbaşlar tarafından küfürlü fiziki şiddete uğradığını iddia etmektedir.
Ayrıca, Enver Aydemir açlık grevinde iken kendisine zorla serum verilmiştir.

Maltepe’den Eskişehir’e nakledilirken, Maltepe askeri cezaevi doktoru “darp ve cebir izi yoktur” şeklinde rapor düzenlediği halde, Eskişehir Askeri Cezaevi doktoru tutukluyu teslim alırken “darp ve cebir izi vardır” şeklinde rapor tutmuştur.

Enver Aydemir Maltepe askeri cezaevinde işkence gördüğü odada video kayıt sisteminin bulunduğunu video kayıtları incelenirse ve eğer kayıtlar yok edilmediyse işkencenin ispat edilebileceğini belirtmiştir.

Hangi sebeple olursa olsun, işkence kabul edilemez bir insan hakkı ihlalidir. Felsefi, dinsel, kültürel veya başka nedenlerle zorunlu askerliği reddetmek bir insan hakkı olarak kabul edilmelidir.

Enver Aydemir’in işkence iddialarına ilişkin olarak bugüne kadar herhangi bir ysal işlem gerçekleştirilmemiş ve sorumlularına ilişkin soruşturma başlatılmamıştır.

Savcılığın bir an önce fiziksel ve psikolojik işkence iddialarını dikkate alarak işlem başlatmasını, Maltepe Askeri Cezaevi görüntü kayıtlarını temin etmesini, soruşturmanın selameti açısından Maltepe Askeri Cezaevinde görevli rütbeli ve rütbesiz personelin “delillerin karartılması tehlikesine karşı” görevden el çektirilmesini, işkence iddiaları doğru ise suç işleyenlerin yasaların verdiği en ağır ceza ile cezalandırılmasını istiyoruz.

Üstün BOL
Mazlumder Ankara

Hiç yorum yok:

tagore